Noi modificari legislative ce afecteaza activitatea unui administrator de bloc
Anul 2017 reprezintă clar un an al schimbărilor legislative. În acest context, noutățile nu întârzie să apară nici în aria administrației de imobile. Conform noilor reglementări, administratorii de bloc au câteva obligații noi de care ar trebui să țină cont în derularea activității lor.

Anul 2017 reprezintă clar un an al schimbărilor legislative. În acest context, noutățile nu întârzie să apară nici în aria administrației de imobile. Conform noilor reglementări, administratorii de bloc au câteva obligații noi de care ar trebui să țină cont în derularea activității lor. Pe lângă proiectul de lege din mai 2017, care ar urma să abroge Legea 196/2018 și care ar presupune ca fiecare administrator trebuie să posede un certificat de calificare profesională pentru a-și desfășura activitatea, acum avem de-a face cu ceva total nou.
Conform noii legi cu privire la plata contribuțiilor, angajații part-time vor trebui să susțină financiar contribuțiile CAS și CASS plătite pentru o normă full time. Mai exact, angajații cu jumătate de normă vor avea ca bază de calcul a CAS-ului și CASS-ului plafonul de salariu minim al angajaților cu normă întreagă.
Cum afectează această schimbare legislativă activitatea unui administrator de bloc? Un administrator de bloc este, de obicei, o persoană angajată de către o firmă de administrare imobile. De cele mai multe ori, angajarea pe astfel de poziții nu necesită o normă întreagă de 8 ore pe zi pentru ca activitatea să fie desfășurată. Un administrator are foarte multe atribuții de supervizare a spațiului comun și activități de gestiune a plăților și încasărilor.
Însă toate aceste activități sunt temporare. Fie se desfășoară la sfârșit de lună, fie trimestrial. Un administrator de imobile nu are activități constante și, prin urmare, nu este echitabil pentru nicio firmă din domeniu să întreprindă o angajare cu normă full time pentru astfel de activități. Iar în acest caz, angajații find obligați să achite o cotă de CAS și CASS plafonată la salariul minim, chiar dacă au contract de muncă part time, administratorii de bloc vor trebui să suporte cheltuieli suplimentare.
O asemenea practică va aduce discuții atât între administratorii de bloc și angajator, respectiv firma de administrare imobile, însă va crea tensiuni și între administrator și locatarii imobilului administrat. În ce mod impactează negativ noua lege relația dintre un administrator de bloc și locatarii imobilului aflat sub jurisdicția sa? Cheltuielile CAS și CASS vor trebui suportate de către administratori conform noului plafon (salariul minim), chiar dacă ei sunt angajați cu jumătate de normă. În acest caz, sindicatele ar putea încerca renegocierea contractelor sub aspect financiar cu asociațiile de proprietari și cu firmele de administrare.
Acest lucru ar putea însemna ca firmele de administrare imobile să fie obligate să plătească salarii mai mari pentru a-și putea păstra angajații. Iar cheltuielile în plus cu aceste salarii de unde vor trebui deduse? Bineînțeles că răspunsul se va afla tot în buzunarele locatarilor. Taxele pentru administrare vor crește, iar ofertele de prestare servicii ale firmelor de administrare vor fi lansate cu o marjă de preț mai ridicată decât în prezent.
Așadar, cum arată situația simplificată? Administratorii angajați cu normă part time vor trebui să plătească o cotă CAS și CASS mai mare către stat, prin urmare firmele de administrare imobile vor trebui să crească beneficiile financiare pentru aceștia, pentru a-i putea păstra activi. Plătind mai mult angajaților, firmele de administrare vor avea pretenția să câștige mai mult. Așadar, prețurile serviciilor vor crește, iar în final, toate aceste scumpiri vor fi cel mai aprig resimțite în buzunarele locatarilor. Deși situația nu pare deloc benefică, legea a intrat în vigoare la 1 august, fiind valabilă momentan până la finalul anului. Așadar, noile schimbări urmează să atragă în cel mai scurt timp și consecințele negative.
Ce se va întâmpla în continuare rămâne la latitudinea fiecărei firme de administrare. Trebuie să știți însă un singur lucru. O firmă de administrare imobile cu adevărat dedicată locatarilor va ține cont de relația de respect între locatari și firmă și va reuși întotdeauna gestionarea acestor situații în avantaj reciproc. Pentru o astfel de relație bazată pe respect și pe loialitate, alegeți întotdeauna să colaborați cu profesioniști. Alege profesionalismul, alege BloculTău.ro!